نیره عابدین‌زاده

نیره عابدین‌زاده

بهش می‌گفتند حاج‌آقا‌عابدین‌زاده. آخر اسم کوچکش را پایین حکم‌ها می‌نوشت تا بدانند، قاضی این حکم زن است. توی روزهای حساس انتخاب رشته و دانشگاه، پایش به رشتة علوم قضایی دانشگاه تهران باز شده بود. از همان بدو ورود به دانشگاه، دنبال تغییر و تحول و تأثیر‌گذاری در فضای دانشگاه بود. کم‌کم مسئولیت‌ها آمد سراغش. اولین حکمش قاضی تحقیق شهرستان شفت استان گیلان بود و پس از آن، قاضی تحقیق در تهران شد. مدتی هم دادیار دادسرای عمومی و انقلاب تهران بود. در سن ۲۱سالگی توی دانشگاه با همسرش آشنا شد و ازدواج کرد. بعد از مدتی برای ادامة فعالیت و نیاز به کمک خانواده برای نگهداری از دو فرزندش، راهی مشهد شد. سکونت در مشهد، آغاز فعالیت‌های حرفه‌ای او بود.

تنها زنی بود که توی جلسات محاکم کیفری و تجدیدنظر حضور داشت؛ اما به‌تدریج توانست اعتمادها را به‌طرف خود جلب کند و قدم‌های جدی‌تری در مسیر قضاوت بردارد. توی سال‌های مسئولیتش، تمرکزش از همه بیشتر روی کودکان و زنان، خصوصاً اقشار آسیب‌دیده بود. به‌عنوان دادستان سعی می‌کرد تا می‌تواند به حقوق افرادی که معمولاً چشم‌ها آن‌ها را نمی‌بینند، توجه کند. اقداماتی مثل جلوگیری از فروش دختران کم‌سن‌و‌سال به اسم ازدواج، افزایش میزان فرزندخواندگی، جلوگیری از به‌کارگیری باندی کودکان کار و برگزاری کارگاه‌های آموزشی نقش زنان در کنترل آسیب‌های اجتماعی و سلامت، از جمله تلاش‌های اوست برای کم‌کردن ظلم‌های اجتماعی.

فعالیت‌های حمایتی او فقط به محیط دادگاه ختم نمی‌شد؛ بلکه توی ذهنش بود که این افراد وقتی پایشان را از دادگاه بیرون می‌گذارند، با مشکلاتشان توی جامعه تنها رها نشوند. همة این دغدغه‌ها سبب شد که خدا راه جدیدی جلویش بگذارد. سال۹۹ به پیشنهاد دادستان مشهد، مسئولیت سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب را بر عهده می‌گیرد و با اصلاح نقایص این مجموعه، مؤسسة شوق زندگی را تأسیس می‌کند. در این مؤسسه فعالیت‌هایی از جمله هم‌افزایی دستگاه‌های دولتی در زمینة آسیب‌های اجتماعی، شبکه‌سازی سازمان‌های مردم‌نهاد با هدف ارائة خدمات به کودکان و زنان آسیب‌دیده، ارائة خدمات مشاوره به زنان و کودکان آسیب‌دیده و عموم مردم، توانمندکردن کودکان کار، آموزش‌های هدفمند در مناطق کم‌برخوردار و آسیب‌دیده و… انجام می‌شود. خانم عابدین‌زاده علاوه بر تأسیس مؤسسة شوق زندگی، به‌عنوان قاضی نمونه در کشور نیز انتخاب شد. نگارش مقالات برگزیده در عرصه‌های مختلف قضایی و تألیف کتاب امور حسبیه با همکاری همسرش، از دیگر فعالیت‌های ایشان است.